Ik stond klaar om te schieten

2018-06-28 19:38:51

Noord-Holland – Donderdagmiddag 24 mei 2018. Wijkagent Menno Sloots heeft dienst met zijn collega als er een melding binnenkomt van de meldkamer. Een getuige heeft gezien dat een man met meerdere vuurwapens rondloopt in de Westerwatering in Zaandam. Het is nog maar een paar dagen na de schietpartij bij het concert van Ariana Grande in Manchester. Tweeëntwintig doden en honderdzestig gewonden. Het zal toch niet zijn dat hier ook iemand in het wilde weg mensen dood wil schieten? ‘Óp zo’n moment schiet er van alles door je hoofd’, zegt Menno. ‘Bijvoorbeeld dat het een vreemde plaats is voor een aanslag. Hoewel? Er staat een scholengemeenschap en misschien zijn ze in deze rustige wijk iets minder alert dan op andere plaatsen. Het zou zomaar kunnen’

Snel de kogelvrije vesten aan en met zwaailicht en sirene onderweg. De spanning giert door je lijf want terwijl je in het verkeer de nodige risico’s neemt, realiseer je je ook dat de sirene op tijd weer uit moet. Je wilt de dader ook niet laten weten dat je eraan komt.’ Tijdens het rijden bespreken Menno en zijn collega nog even snel hoe ze de zaak aan willen pakken
.
De controle kwijt

Toen de politiemensen ter plaatse kwamen, zagen ze een man op de heuvel zitten. Hij droeg een camouflagepak en had zijn gezicht bedekt. De man had ook een groot donkerkleurig vuurwapen bij zich. Toen hij de politie aan zag komen, stond de man op, liep omhoog de heuvel op en verdween uit het beeld. ‘Een hele nare situatie’, vervolgt Menno. ‘Als je iemand met een wapen tegenover je hebt, dan kun je reageren op wat hij doet. Maar als je iemand niet meer kunt zien, ben je volkomen de controle kwijt. Je weet dat je iets moet doen. Maar wat?

Onveilige situatie

Menno en zijn collega, die inmiddels assistentie hebben gekregen van nog twee politiemensen, besluiten van twee kanten de heuvel op te lopen. Een onveilige en onvoordelige situatie, maar het kan niet anders. Met getrokken wapens lopen zij tegen de heuvel omhoog. Dan zien zij plotseling de man weer lopen. De politie schreeuwt dat hij moet blijven staan en zijn handen moet laten zien, maar hij gaat er rennend vandoor. Weer roept de politie dat hij moet blijven staan en dat er anders wordt geschoten. De man stopt en draait zich om.

Veilig thuis

Menno: ‘Ik had mijn vinger om de trekker van mijn pistool. Ik wist zeker dat ik ’s avonds weer veilig thuis bij mijn gezin wilde zijn. Een verkeerde beweging van die man en ik had zeker geschoten. Wij riepen dat hij zijn wapen weg moest gooien. Gelukkig deed hij dat meteen en volgde hij verder ook alle instructies op.’ Pas toen de man werd geboeid bleek het om een kind te gaan, een jongen van veertien jaar die zich als soldaat had verkleed. Het wapen bleek speelgoed te zijn.’

Succes met de rest van je leven

‘Natuurlijk heeft de herdenking van de aanslag in Manchester meegespeeld. Net zoals de melding van de getuige daar invloed op heeft gehad’, zegt Menno. ‘Maar ik weet zeker dat ik mijn pistool had mogen gebruiken. Maar zelfs als je via het boekje werkt, wil je de dood van een kind niet op je geweten hebben. Je verwoest het leven van de nabestaanden maar ook dat van jezelf’

Oranje speelgoedpistool

Later kwam er nog een jongen aanlopen. Met een oranje plastic speelgoedpistool. Overduidelijk een kwajongen. ‘Het gaat om de omstandigheden’, zegt Menno. ‘In een speelgoedwinkel ziet alles er nep uit. Maar hetzelfde speelgoedwapen ziet er in een donkere steeg ineens heel echt uit. Sommige nepvuurwapens zien er zo echt uit, dat je er mensen mee kunt bedreigen. Daarom is het ook verboden om er mee op straat te komen.

Vakantie met nepwapens

Regelmatig krijgt de politie meldingen binnen over mensen die met een vuurwapen op straat lopen of situaties waarin mensen worden bedreigd met een vuurwapen. Dat gebeurt het hele jaar door, maar de komende tijd zal de politie ongetwijfeld meer meldingen krijgen. Mensen gaan op vakantie en nemen nepvuurwapens mee uit het buitenland, waar ze vaak gewoon te koop zijn. Of winnen kinderen speelgoedwapens op de kermis, die er soms niet van echt te onderscheiden zijn. En wat is er dan leuken om ermee op straat rond te stappen.

Soms kan de politie meteen zien dat het om kinderen met speelgoedwapens gaat. Maar vaak kan die inschatting niet worden gemaakt en ontstaat er een levensgevaarlijke situatie. Leren we van deze incidenten? Of wachten we tot de eerste dodelijke slachtoffers vallen? Mijn advies aan kinderen en hun ouders is dan ook om geen nepvuurwapens te kopen. Het mag niet, maar vooral: realiseer je de gevaren.’

Bron: politie

Lokaal nieuws

Politie zoekt getuigen autobrand Zaandam

Zaandam - De politie is op zoek naar getuigen van een autobrand op de Pieter Jelles Troelstralaan in Zaandam. De politie is bereikbaar op tel.nr. 0900-8844. Anoniem bellen kan ook op 0800-7000. Omstreeks 02.50 uur kreeg de politie melding van een autobrand. Ter plaatse bleken de restanten van een auto volledig in brand te staan. Uit de sporen in de sneeuw kon worden opgemaakt dat de totaal gestripte auto daar speciaal naar toe gereden/gebracht is. De auto was ook niet meer voorzien van kentekenplaten. De politie gaat uit van brandstichting. Een (forensisch) onderzoek wordt ingesteld naar de herkomst van de auto.

Lees verder...
Twee gewonden bij brugongeval

Zaandam - Woensdagavond raakten een man en een vrouw uit Zaandam gewond bij een ongeval op de Prins Bernhardbrug. De twee voetgangers kwamen op de reling terecht toen de brug openging. De 78-jarige vrouw viel op het fietspad. Haar 77-jarige man belandde in het water. Hij werd er door omstanders uitgehaald en moest worden gereanimeerd. Het slachtoffer werd met de ambulance overgebracht naar het ziekenhuis. Zijn vrouw was aanspreekbaar maar raakte ook behoorlijk gewond. Ook zij werd naar het ziekenhuis vervoerd. De politie doet onderzoek naar de toedracht van het ongeval.

Lees verder...
Straatroof Zaandam

Zaandam - Op maandagmiddag werd een 25-jarige vrouw uit Zaandam beroofd op de Vinkenstraat in Zaandam. De politie is op zoek naar getuigen. Heeft u de beroving gezien, of heeft u informatie over dit misdrijf? Neem dan contact op met de politie op tel.nr. 0900-8844. Anoniem bellen kan ook op tel.nr. 0800-7000 (Meld Misdaad Anoniem). Omstreeks 16.25 uur fietste het slachtoffer via de Rustenburg in de richting Vinkenstraat. Op de hoek van de Rustenburg en de Zeemansstraat zag zij twee jongens met een scooter staan. Op de Vinkenstraat kwam de scooter naast haar rijden. Terwijl de ene verdachte haar tas uit haar fietsmand griste, kreeg zij een harde trap tegen haar fiets van de andere. Het slachtoffer kwam ten val. Omdat de tas open had gestaan, viel een deel van de inhoud op straat. Hierbij zaten ook haar portemonnee en haar GSM bij. De politie stelt een onderzoek in.

Lees verder...
96% automobilisten nuchter achter het stuur

Zaanstad Noord - Bij drie alcoholcontroles op 24 november in Zaanstad Noord (Wormer, Wormerveer en Krommenie) zijn tussen 19.00 en 02.00 uur ruim 1200 personen gecontroleerd, 96% hield zich netjes aan de regels die gelden bij alcoholgebruik in het verkeer en werden beloond een BOB-sleutelhanger. Acht personen hadden te diep in het glaasje gekeken. Bij de alcoholcontrole zijn er op drie verschillende plaatsen gecontroleerd, namelijk op de Padlaan in Krommenie, de Wandelweg in Wormerveer en de Noordweg in Wormer. Er zijn ruim 1200 personen gecontroleerd. Acht personen hadden een te hoog promillage, het hoogste deze avond was 520 ug/l (wettelijk toegestane hoeveelheid is 220 ug/l). Van een verdachte is een bloedproef afgenomen, omdat hij bij een indicatieve drugstest positief testte op het gebruik van verdovende middelen. Daarnaast zijn er nog vier bekeuringen geschreven voor onder andere het gebruik van een mobiele telefoon, ontbreken van fietsverlichting en een verlopen rijbewijs.

Lees verder...
26-jarige man slachtoffer beroving

Zaandam - Op zondagmiddag rond 15.45 uur is een 26-jarige man het slachtoffer geworden van een beroving in het Burgemeester In't Veldpark. De politie is op zoek naar getuigen. Rond 15.45 werd het slachtoffer door twee mannen belaagd en moest hij zijn camera afgeven. Het tweetal ging er daarna vandoor op een brommer in de richting van het Hoornseveld. De politie is op zoek naar deze twee mannen en doet onderzoek naar deze beroving. Heeft u iets gezien of informatie? Bel dan met de politie via 0900-8844. Liever anoniem? Bel dan met Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.

Lees verder...
Bekijk al het
lokale nieuws
Tips banner

Landelijk nieuws

Meisje geschept door automobilist

Een meisje is maandagmiddag gewond geraakt nadat een automobilist haar over het hoofd zag. De hulpdiensten kwamen met spoed ter plaatse en ontfermde zich over het slachtoffer. De politie heeft bij de bestuurder een blaastest afgenomen. Het meisje is na behandeling ter plaatse overgebracht naar het ziekenhuis. De politie heeft van de getuigen een verklaring afgenomen.

Lees verder...
Politie zoekt getuigen overval tankstation

Groningen - We zoeken getuigen van een overval gisteravond op een tankstation aan de Zonnelaan in Groningen. Iets voor 21.00 uur renden twee gemaskerde mannen het tankstation binnen. Ze bedreigden de medewerkster met een mes en eisten geld. De medewerkers gaf geld, waarom het tweetal het tankstation uitrende. Het is onbekend welke richting ze op renden. Het zijn twee vermoedelijk getinte jonge mannen, tussen de 1.60 en 1.75m lang en droegen donkere kleding. Heb je informatie over dit tweetal of over de overval? Bel 0900-8844.

Lees verder...
Automobilist rijdt door na aanrijding; getuigen gezocht

Diepenveen - Maandagochtend 17 december omstreeks 10:30 uur heeft er op de Averlose Houtweg een aanrijding plaats gevonden tussen een fietser en een auto. De automobilist is doorgereden. De automobilist is volgens de fietser op haar zijde van de weghelft gekomen. Hierdoor is de fietser geraakt door de auto en uiteindelijk hard gevallen. Hierbij heeft de vrouw letsel aan haar heup opgelopen. De auto betrof een Seat Ibiza, kleur zwart. In het kenteken zit een 8 en een Z. De bestuurder betreft een vrouw +- 50 jaar met donker haar en donkere bovenkleding. De bestuurder is na de aanrijding doorgereden, maar heeft nog wel omgekeken volgens de fietser. Er is een melding gedaan en wij zijn bezig met het onderzoek. De politie is op zoek naar getuigen die dit incident hebben zien gebeuren. Zij komen graag met je in contact. Informatie kan gedeeld worden via 0900-8844

Lees verder...
Leerling klapt met lesmotor op paal aan de Maassluiseweg in Maasland

Op maandagavond 17 december moesten de politie en ambulancezorg uitrukken naar de Maassluiseweg met de Koningin Julianaweg in Maasland. Hier was een leerling met zijn lesmotor op een verkeerspaal gebotst. De man op de lesmotor kwam samen met zijn instructeur aanrijden op de Maassluiseweg vanuit Maassluis. Bij de kruising schrok hij van een auto en had hij de koppeling niet meer onder controle. Hierdoor schoot hij naar voor toe en klapte boven op een paal met verkeersborden erop. Ambulancepersoneel heeft het slachtoffer nagekeken, maar deze hoefde niet mee naar het ziekenhuis. De leerling had een introductieles gehad en dit was zijn eerste rijles in het verkeer. De motor had schade op diverse plekken en ook de paal was afgebroken. Het kenteken was zoek in de bosschage. De instructeur heeft in dertig jaar nog nooit zoiets meegemaakt.

Lees verder...
Medewerkers Scapino onwel door vreemde lucht

Nijmegen - De hulpdiensten zijn maandagavond om 20:05 gealarmeerd voor geuroverlast in winkelcentrum Dukenburg. De overlast bevond zich in de Scapino. Er zou een vreemde lucht hebben gehangen en volgens de beveiliging van het winkelcentrum zijn er meerdere mensen door onwel geworden. Ten tijde van het incident was er geen winkelend publiek en waren er nog zes medewerkers in de winkel. Meerdere personen zijn gecontroleerd door ambulancepersoon, niemand hoefde mee naar het ziekenhuis. De brandweer heeft verschillende metingen verricht en niets meer aangetroffen. Wat de oorzaak van de vreemde lucht was, is niet bekend.

Lees verder...
Bekijk al het
landelijke nieuws