Pensioengat: wat is het en hoe voorkom ik het?

Iedereen kent het wel, zorgen maken over je pensioen. De meeste mensen hebben hun pensioen goed geregeld en hoeven zich nergens zorgen over te maken. Maar er zijn ook mensen die erachter komen dat ze een pensioengat hebben. Maar wat is een pensioengat eigenlijk? In dit artikel leggen we precies uit wat een pensioengat is en hoe je dit kunt voorkomen in de toekomst.

Wat is een pensioengat precies?

Er wordt gesproken van een pensioengat als je uiteindelijke pensioen lager is dan 70% van je laatstverdiende loon. Dit houdt simpelweg in dat je dus niet voldoende inkomsten hebt om volledig van je pensioen te kunnen genieten. Veel mensen hebben een pensioengat, dat bijvoorbeeld ontstaat als je tijdelijk geen pensioen opbouwt. Een andere reden kan zijn dat je minder dan 40 jaar gewerkt hebt, verschillende werkgevers hebt gehad of in het buitenland hebt gewerkt. Dan mis je namelijk een gedeelte AOW. Het goede nieuws is, dat als je dit gat op tijd in de gaten hebt, er goede oplossingen voor zijn.

Hoe kan ik een pensioengat voorkomen?

Om een pensioengat te voorkomen zijn er diverse dingen die je kunt doen. Ten eerste kun je je pensioen vergelijken. Zo kom je erachter of jouw pensioen wel de beste opties voor je is. De kwaliteit van verschillende pensioenen verschillen namelijk nogal. Ten tweede kun je je aow leeftijd berekenen. Zo heb je een goed beeld van je eigen pensioen. Heb je de beste regeling, of heb je een pensioengat? Denk eraan dat je minder pensioen opbouwt als je parttime (hebt) gewerkt.

Ik heb een pensioengat, wat nu?

Heb je een penioengat? Er zijn dan verschillende opties om dit gat te dichten. De eerste optie is om zelf te gaan bijsparen (banksparen). Als het gat niet te groot is, kun je op deze manier het gat dichten. Een tweede optie is om je eigen lasten te verlichten. Vaak is het zo dat je eigen lasten dalen als je wat ouder wordt, doordat de hypotheeklasten minder worden of je kinderen op zichzelf gaan. Zaak is om je eigen pensioen goed in de gaten te blijven houden om een pensioengat te voorkomen.